Bluetooth RS232 TTL Transceiver Modül

Yayınlandı: 14 Ocak 2012 / İncelemeler
Etiketler:, , , , , ,

 Dealextreme’den yaklaşık 15 gün önce verdiğimiz iki adet bluetooth modül siparişimiz elimize ulaştı. Resimden de görüleceği üzere modülün boyutları beklediğimden de küçük çıktı. 1 cm x 2.5 cm boyutlarındaki modül bize seri haberleşme imkanı sunuyor. Bu da modüle uygulamalarımıza çok kolay adapte olabilme avantajı sağlıyor. Modül’ün çalışma voltajı 3.3V. Bu yüzden bir adet 3.3V regülatör kullanmamız gerekiyor. Veya benim yaptığım gibi 1 adet yeşil led’i  5V verdiğiniz girişe bağlayarak ledin katodunu modülün beslemesine bağlayıp  3.3V civarına düşürerek kullanabilirsiniz. Fakat bu yöntem uzun süreli kullanımda sıkıntılara sebep olabilir. Ben LD1117V33 gibi 3.3V regülatörleri tavsiye etmekteyim. Modülün Tx-Rx uçları da 3.3V seviyesinde çalışmakta tabiki. Ben yaptığım deneme uygulamasında Modülün TX ucunu 5V seviyesinde çalışan PIC16f628′ in RX ucuna direk bağladım. Fakat PIC’in TX ucunu bir adet trimpot kullanarak  3.3V seviyesine indirdikten sonra modül’ün RX ucuna bağladım. Çünkü modül kesinlikle 5V girişe tahammül etmiyor ve bozulma ihtimali çok yüksek.  Modülümüz’e gerekli beslemeler sağlandığında PC’miz veya cep telefonlarımız tarafından “linvor” ismiyle bulunabilir oluyor. Eşleştirmek istediğimizde ise şifre soruyor. Modülün default şifresi”1234″. Modülü eşleştirdiğimizde ise artık seri bilgi göndermek çok kolay hale geliyor. Aşağıdaki resimde modülün pinleri görülmektedir.

Ben yapmış olduğum denemede PC tarafında, modül ile bağlantı kurmak için IVT bluesoleil yazılımını , seri bilgi göndermek için ise PUTTY isimli programı kullandım. Bluesoleil programı ile modül eşlendikten sonra oluşan seri portun ismi COM16’idi. Putty ile bu porta bağlanarak istediğim verileri karşı tarafa gönderip , karşı tarafta kurmuş olduğum devreden de geri dönüş alabildim. Bu arada modül’ün default olarak 9600 baudrate hızında çalıştığını da belirtelim.

Modül ile ilgili daha detaylı bilgiyi şuradan bulabilirsiniz…

İyi çalışmalar.

yorum
  1. yakup dedi ki:

    merhabalar,
    Bu bluetooth modulü PIC’e bağlamak için RTX TDX VCC ve GND uçlarını mı kullandınız sadece? Bir de önceki bir yazınızda google App inventor ile bir cep telefonu uygulamasıyla robotu kontrol ediyordunuz. Acaba o uygulamada PIC tarafındaki kodları bizimle paylaşmanız mümkün mü? yada örnek teşkil etmesi açısından bikaç küçük örnek kod yazabilir misiniz haberleşmeyi nasıl sağladığınızı anlamak için. Teşekkür ederim

    • mikrodunya dedi ki:

      Evet sadece RX, TX,Gnd ve Vcc uçlarını kullandım. Daha önce seri iletişim uygulaması yaptı iseniz, size şunu söyleyebilirim; Robota Sadece hız ve yön verisini gönderiyorum. Yazılımda PID algoritması var. Burada daha sonra paylaşacağım.

  2. Oğuzhan Önder dedi ki:

    Merhaba ;
    sizin aldığınız Bluetooth RS232 TTL Transceiver Modül ile mikrodenetliyici ile telefon bluetooth u arasında haberleşmek istiyoruz.Bu modül bizim projemize uygunmudur.Satın aldığınız site ve kargo hakkında bize biraz yardımcı olurmusunuz.Şimdiden teşekkürler

  3. jazzbass dedi ki:

    Merhaba, ben mobil yazılımcıyım, derin yazılım bilgim olmasına rağmen, elektronik bilgim logic gateler seviyesinde. Bu modülü alıp, MSP430 Launchpad ile kullanamak istiyorum. Sadece bu 4 portu bağlasam çalışır mı board zaten 3.3V ? Amacım Android ve BlackBerry ile seri port iletişim.

  4. Greddy dedi ki:

    Ben laptop ile eşleştirdikten sonra hyperterminal den verileri gönderiyordum o yüzden olmuyormuş demekki eşleştirmeden göndermeyi daha sonra tekrar deniycem verdiğiniz bilgi için teşekkürler

  5. Greddy dedi ki:

    Bir şey daha var eşleştirdiğim cihaz ile bağlantıyı at komutları ile bluetooth adresini yazıp mı bağlanıcam yoksa başka bir yol varmı örneğin bilgisayarda eşleştirdiğim zaman hangi portta ise cihaz o port üzerinden hyperterminal ile bağlanıyorum. 2 bluetooth modülü veya 1 bluetooth modül ile 1 telefonu bağlarken nasıl bir yol izlemeliyim.Cevaplarınız için teşekkürler.

  6. Greddy dedi ki:

    Kusura bakmayın yoruyorum sizi de biraz daha açabilirmisiniz cihazın dökümanları ingilizce olduğundan pek anlamıyorum çevirince de saçma oluyor.Örneğin cihaz ile telefonu eşleştirdim.ikisi arasında bağlantıyı nasıl kurucam önce eşleştirip sonra tekrar at moduna sokup bluetooth adresiniz yazıp bağlanıp at moddan çıkınca mı olucak yoksa daha kısa bir yolu varmı mesela cihazın key pini ile son eşleştirilen cihaza bağlanmak mümkün mü?

    • mikrodunya dedi ki:

      At mod cihaza ayar yapmak icin kullanilir ve TX,rx pinlerine baglanacak bir PC ile yapilir bu ayarlar. Siz normal iletisim kurmak istiyorsaniz, eslestirme yapacaksiniz. Ayar yapacaksaniz modulu dogrudan bir max232 araciligi ile pc`ye baglayacaksiniz.

      • Kamil dedi ki:

        Merhaba, fazla vaktinizi almadan izninizle bir konuda yardımınızı rica ediyorum,, hc05 modülde sabit gelen isim ve şifreyi, kendime göre değiştirmeyi istiyorum, bu konuda modülü pc ye bağlayıp yapılıyor demişsiniz bunla ilgili görsel bir detay var mı yada siz açıklaya bilirmisiniz nasıl yapıldığını, ayrıca şifre sadece sayımı oluyor ? işaret, harf ve sayı karışık olabiliyor mu sayı 4 haneden fazla olabiliyor mu ?, ayrıca pc yerine picle bağlanıp ad ve şifre değiştirmek mümkün müdür mümkünse örnek yada anlatım varmı

        Saygılarımla

      • mikrodunya dedi ki:

        http://byron76.blogspot.com.tr/
        adresinde HC-05 Firmware başlığı altında çok detaylı bir şekilde anlatılmış AT moduna geçiş.
        Şifre sadece 4 haneli rakam olabiliyor ve değiştirebiliyorsunuz.
        PIC ile bağlanıp değişiklik yapabilirsiniz elbette yukarıdaki inkteki bilgilere göre.

  7. Greddy dedi ki:

    Modülü en son eşleştirdiğim cihaza veri göndermek için sadece tx rx ucunu bir mikodenetleyici veya pc ye bağlamam yeterlimi?

  8. Greddy dedi ki:

    Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum sağolun

  9. klamaxin dedi ki:

    Merhabalar;
    Mikroişlemcimdeki verileri, bu modülü kullanarak bilgisayara göndermek istiyorum. Modülün siparişini verdim. mikroişlemciyle modülü direkt bağlayabilir miyim, yoksa araya 232 mi koymam gerekli? bu konuda yeterli bilgiye sahip değilim. yardımcı olursanız çok sevinirim.

    • mikrodunya dedi ki:

      Bu modül 3.3V seviyesinde çalışmaktadır. O yüzden mikrodenetleyiciniz eğer bu voltaj seviyesinden daha yüksek seviyelerde çalışıyor ise (5V gibi) araya uygunlaştırıcı bir devre kurmanız gerekir.Bunu ben şöyle çözdüm: Modülün tx ucuna (veri gönderdiği uç) hiç bir şey eklemeden direk mikrodenetleyiciye bağlıyorum. Mikrodenetleyici 3.3V’u lojik 1 olarak kabul eder. Modülün rx ucuna ise (veri aldığı uç), mikrodenetleyiciden gelecek lojik 1 5v olduğu için bunu 3.3V seviyesine düşürmek gerekeceğinden), iki adet direnç kullanarak gerilim bölücü devresi yapıyorum. Direnç değerlerini 1.7K-3.3K olarak seçerseniz 5v geldiinde tam 3.3V alabilirsiniz modüle. Şu resime bakarsanız gerilim bölücü yapıyı daha iyi anlarsınız:

      Bu resimde v1 yazqan yere mikrodenetleyicinin TX ucunu, V out yazan yere ise modülün rx ucunu bağlayacaksınız. Üstteki direnç 1.7K alttaki direnç 3.3K olacak. 1.7K yerine 2K da kullanabilirsiniz, 2.2K da kullanabilirsiniz.

  10. klamaxin dedi ki:

    önceki soruma verdiğiniz cevap için çok teşekkür ederim.
    elime henüz çinden vermiş olduğum sipariş ulaşmadı. onun yerine masaüstü bilgisayarlarda kullanılan usb bluetooth adaptör kullanmak istiyorum. uçlarına 5V ve GND yi verdiğimde bilgisayar tarafında cihazım algılanmıyor. bu neden olabilir? olmayacak bir şey için mi uğraşıyorum acaba?

  11. Onur dedi ki:

    Merhaba,
    Benim amacım 2 veya daha fazla mikroişlemcinin kontrol ettiği donanımdaki değerleri kablosuz olarak ana bilgisayardaki programa gönderip, orada işlemler yapıp, komutları tekrar mikroişlemciye gönderip görevleri yaptırmak. Şimdi 1 modül + 1 mikroişlemci ve 1 bilgisayar ile bağlantı mantıken kolay olsa da, daha önce kablosuz bağlantı tecrübesi olmayan birisi olarak birden fazla (mesela 8-10 ) mikroişlemcinin kontrolünü nasıl yapabilirim ?

    • mikrodunya dedi ki:

      Size bluetooth degilde rf modul tavsiye ederim çoklu baglanti icin.

      • Onur dedi ki:

        Biraz daha detaylı anlatabilirmisiniz ? Mesela hangi ürün kullanmam gerekli? her RF i unique ID olarak nasıl ayıracağım, nasıl programlanacak. Ben arduino kullanıyorum.

      • mikrodunya dedi ki:

        Blogda bahsettigim 250 m mesafeli udea modülleri kullanabilirsiniz. Id numaralarini yazilimsal olarak vereceksiniz.

      • Onur dedi ki:

        Valla açık konuşayım, yukarıdaki diğer kişilerin sorduğu sorulara verilen detaylı cevaplar ile bana verdiğniz cevaplar arasında dağlar kadar fark var. Sanırım zaman sorununuz var benim sorularım için. Yeterli derecede aydınlanmamakla birlikte yine de teşekkürler !

      • mikrodunya dedi ki:

        Hocam rf modüller ile ilgili yazdığım yazıyı okudunuz mu? Orada haberleşmenin nasıl yapılacağını belirtmiştim. Sorularınız çok genel olduğu için detaylı cevap yazamıyorum. Nokta atışı soru sorarsanız aldığınız cevaplar da daha kaliteli olacaktır.

      • mehmet serdar dedi ki:

        JY-MCU Arduino Bluetooth Wireless Serial Port Module hocam bir de böyle bir şey var..ben bu gösterdiğinizi lehimlemeyle uğraşmak istemiyorum açıkcası heba ederim kesin..bu arduino için diyor ama sonuçta serial port çıkışlı ben bunu stm32f4 discovery kitime bağlayamam mı?

      • mikrodunya dedi ki:

        Baglayabilirsiniz elbette.

  12. Hasan dedi ki:

    Hocam iyi günler, Dealextreme den sipariş versem kargo ile birlikte evime kadar kaça mal olur?

  13. MT dedi ki:

    hocam bu devrenin isis de devre şemasını atabilir misin?

  14. MT dedi ki:

    Çok teşekkürler, tam istediğim şeydi. Peki PIC e attığınız c dosyasını paylaşabilirmisiniz? Programını da incelemek isterim.

  15. ömer dedi ki:

    merhabalar kolay gelsin bluetooth cihazının etraftaki diğer cihazları aradıktan sonra bunun listesini nasıl oluşturabiliriz yani bulduğu cihazların isimlerini biz görelim ve bizim seçtiğimize bağlansın bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz nasıl yapabiliriz mesela bu bilgiler LCD ekranda akabilir.

  16. androidik dedi ki:

    Hocam öncelikle teşekkür ediyorum bu yazınızdan çok faydalandım. Ben bu modülü pic ile yapmak istiyorum. devre kartını oluştururken 9v luk pil ile besleme yapıp lm7805 ile pic için 5v ve sizin belirttiğiniz ld1117v33 regülatör ile 3.3v bluetooth modül için besleme oluşturmak istiyorum. Regülatör bağlantılarını nasıl yapmalıyım, kuplaj kapasitörü falan gerekli mi. Bir de 9v luk bir tek pil bağlarsam sıkıntı olur mu.

    • mikrodunya dedi ki:

      ld1117’nin datasheetinde gerekli bilgiler var. Çıkışına paralel 22uF kondansatör koymayı unutmayın.

      • androidik dedi ki:

        Hocam ben şöyle bir program yazdım.

        #include “D:\BİLGİ BELGE\CCS denemeler\projem\proje.h”

        #use rs232 (baud=9600, xmit=pin_c6, rcv=pin_c7, parity=N, stop=1)

        #int_rda
        void modl_kesmesi ()
        {
        disable_interrupts(int_rda);
        output_high(pin_b2);
        delay_ms(1000);
        }

        void main()
        {

        setup_adc_ports(NO_ANALOGS);
        setup_adc(ADC_OFF);
        setup_timer_0(RTCC_INTERNAL|RTCC_DIV_1);
        setup_timer_1(T1_DISABLED);
        setup_timer_2(T2_DISABLED,0,1);

        set_tris_b(0x00);
        output_b(0x00);
        enable_interrupts(GLOBAL);

        while(1)
        {
        enable_interrupts(INT_RDA);
        output_low(pin_b2);
        }

        }

        Pic’in rx ucunu yani c7 pinini bluetooth modülün tx ucuna bağladım. modüle cep telefonundan bağlanıyorum. cep telefonundan ekrana dokunduğumda 0x01 değerini gönderecek şekilde bir program yazdım. modülün çalışıp çalışmadığını denemek için yukarıdaki pic programını yazdım. ekrana dokunduğum zaman b2 pinine bağlı led’in 1 saniye yanıp sonra kapanması lazımdı. Ama herhangi bir değişiklik yok. sizce nerde hata yapıyorum. Kusura bakmayın biraz uzun oldu.

      • mikrodunya dedi ki:

        ccs hakkında bilgim yok hocam. kesmelerin nasıl aktif edildiğini bilmiyorum ama anladığım kadarı ile eğer bağlantınızda ve donanımınızda hata yom ise program kesmeye girmiyor.

  17. mithat barış dedi ki:

    merhabalar ben pic’e veya herhangi bir denetleyiciye bluetooth üzerinden program yüklemek istiyorum. bu konuda nasıl yardımcı olabilirsiniz?

  18. sinan dedi ki:

    hocam bu modülden türkiyede yok mu?(bulamadım)
    başka bir isimde mi aratmam lazım?
    teşekkür ederim.

  19. cagri dedi ki:

    merhaba paylaşımınız için teşekkürler. iki adet pic devresini bu modulu kullanarak haberleştirmem mumkunmudur. pic yazılımlarını rs232 seri iletişim bağlantısı gibi aynı fonksıyonlarla mı yapmam gereklidir

    • mikrodunya dedi ki:

      Bu modul sadece slave olarak kullanilabilir. O yuzden iki adet pici bu modullerle haberlestiremezsiniz. Host ozellikli bir modul bulmaniz lazim o is icin.

  20. Özkan dedi ki:

    Hocam bluetooth modülünü aynı 433mhz RF iletişimde kullandığımız gibi kodlar kullanarak iletişimi sağlayabilir miyiz? Örnek olarak 433mhz de havaya 0xAA gibi bir sinyal gönderiyorum, alıcıyada eğer havadan 0xAA kodu geldiyse şu işlemi yap diyorduk. Bunda da aynı kodları kullanabilir miyiz?

  21. altug dedi ki:

    peki rf iletişimle aynı protokülü sağlayınca işe yaroyprsa eger android telefonun bluetooth özelligini kullanarak 0xAA verisini pic’e nasıl göndeririz. android de böyle bir program varmı ? bluetoothchat gibi

  22. mustafatasci3542 dedi ki:

    Merhaba öncelikle paylasiminiz için teşekkür ederim siz uzun zaman önce paylaşım yapmışsınız ama ben daha yeni görüyorum :)zaten pic programlamada da yeniyim. Bende siparisimi verdim ve elime geldi şu anda.Rica etsem bu cihazla ilgili ccs c veya micro c ile yazılmış örnek bir kod paylasabilirmisiniz.Birde bu cihazin 1.2.12. ve 13. bacaklarina pin lehimlettirecegim acaba yeterlimidir.Cevabiniz için şimdiden teşekkürler.

  23. alaaddin dedi ki:

    öncelikle emeğinize sağlık .bende bu modülü aldım telefonla 8 tane led i kontrol etmek istiyordum.pic 16f877a kullanıyorum ve pic tarafında 8 tane push buton telefon tarafında8 tane buton ile kontrol edmek istiyorum . çok gürültü oluyor istemediğim veriler geliyor yada gidiyor.bunu nasıl engelleyebilirim?

  24. alaaddin dedi ki:

    mesela telefondan butona basmıyorum ama pic sanki basmışım gibi bilgiyi alıyor ve alınan bilgiye göre ledler yanıyor yada sönüyor

  25. Yassin dedi ki:

    Hocam konu kapanmış ama bir sorum olacaktı. pic ile okuduğum sıcaklık değerlerini bluetooth ile android e göndermek istiyorum. Bu verileri slave modda gönderebilir miyim. iyi çalışmalar hocam.

  26. Yassin dedi ki:

    Modülüm HC05 modülü hocam

  27. Yassin dedi ki:

    Sağolun hocam. Kolay gelsin.

Yorum bırakın